Η εργασία “On Solid Land” είναι το τελευταίο μας φωτογραφικό εγχείρημα, στοχεύοντας στο παρελθόν και παρόν της Ηπείρου, στην καταγραφή ενός πολιτισμού που είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Δουλεύοντας σαν ομάδα δραστηριοποιούμαστε φωτογραφικά τα τελευταία 9 χρόνια, ενώ τα τελευταία 5 συνεργαζόμαστε σαν δίδυμο σε κοινά και ατομικά projects.

ON SOLID LAND

Σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας το ουσιαστικό «Ήπειρος» σημαίνει Στερεά γη, δηλαδή στερεά/ξηρά γη. Γεωγραφικά η Ήπειρος, επίσημα η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η σύγχρονη διοικητική περιφέρεια στη Βορειοδυτική Ελλάδα και διαιρείται σε 4 περιφερειακές ενότητες: Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα. Το “On Solid Land” είναι ένα πολυετές έργο. Ταξιδεύοντας από περιοχή σε περιοχή επιχειρούμε να καταγράψουμε τη σημερινή εικόνα της Ηπείρου, μέσα από τις καθημερινές, σε κάθε τομέα, αλλαγές στην Ελλάδα.

Αναζητούμε θραύσματα και στοιχεία που δομούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, αλλά ταυτόχρονα πολυδιάστατο και ενδιαφέρον, πέρα από τα «γραφικά-όμορφα» όρια.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Ήπειρος είναι ένα πεδίο ανακατατάξεων όχι μόνο στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Επικρατεί μια διαρκής σύγκρουση εννοιών, αξιών και κανόνων. Το παλιό μάχεται το νέο, η αλλαγή θέλει να επιβληθεί στο κατεστημένο και όλα αυτά μέσα σε μια χώρα σε κατάσταση κρίσης.
Η Ελλάδα βρισκόμενη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αποτελεί ένα πολιτικό πεδίο μάχης, μέσα στο οποίο η Ήπειρος λειτουργεί σαν αποδιοπομπαίος τράγος, αναζητώντας μια ενιαία ταυτότητα.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη φωτογραφική τεκμηρίωση ενός ρευστού πολιτισμού, την δόμηση της ταυτότητας των 4 γεωγραφικών περιοχών, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορία και περιεχόμενο. Το έργο αυτό είναι μια οπτική ιστορία ενός ιδιαίτερου τόπου και διαμορφώνεται καθώς προχωράει. Από την άλλη πλευρά, είναι μόνο εν μέρει ντοκουμέντο στη φύση του: ένας από τους στόχους του είναι πιο καλλιτεχνικός από ότι συνεπάγεται η λέξη ντοκουμέντο. Η πραγματική μας πρόθεση είναι να προβάλλουμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια για την Ήπειρο και τους ανθρώπους της, όπως εμείς την βιώνουμε ζώντας σε αυτή και να καταγράψουμε ένα παραμελημένο κομμάτι της Ελλάδας.